27 август 2009

И днес йощ Балканът...




Ники ПОПОВ

Няколко хиляди души се качиха на връх Шипка за честванията на 132-годишнината от героичната епопея. В началото на тържествата Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите герои. Сред официалните гости бяха посланикът на Белорусия Вячеслав Качанов, министърът на отбраната Николай Младенов, областните управители на Габрово и Стара Загора, кметове, председатели на общински съвети, много граждани.
Кметът на Община Габрово Томислав Дончев разказа за подвига на бранителите на прохода в онези дни, когато 7-хилядната войска на опълченците и руските части е удържала победа срещу 27-хилядната турска войска. „За мащабите на историята тази битка не е най- голямата, но това е боят, който предопредели изхода на войната. А войната дари свободата на България", каза той.
Министърът на отбраната Николай Младенов спомена, че в тези три дни от боевете на Шипка се ражда българската армия. "Освобождението е апотеоз на въжделенията на стотици години и много поколения българи. Това е най- големият акт, най- върховното дело на новата българска история", каза той.
Беше прочетен и поздравителен адрес от министър-председателя на Република България Бойко Борисов. «Шипка е символ на кураж, мъжество и единство - качества, които са необходими и днес на българския народ», се казва в него.
На връх Шипка бе показано и новото копие на Самарското знаме, изработено и подарено на Националното дружество „Традиция" от семейство Милица и Людмил Стаменкови.
Във възстановката на боевете при Шипка взеха участие около 320 членове на Националното дружество „Традиция" от 13 организации в страната. Кавалерията на генерал Радцки бе представена от групата на Прабългарската школа „Багатур”, организирана и ръководена от прочутия ловец Райчо Гънчев /на снимката горе/.
Повече подробности - http://www.facebook.com/album.php?aid=16145&id=1332271417&saved#/profile.php?id=1332271417&ref=name

Няма коментари: